Întrebări frecvente
Cum va funcționa inițiativa WiFi4EU?
Bruxelles, 2 iunie 2017
Cetățenii europeni vor beneficia în curând de inițiativa WiFi4EU, care sprijină crearea de hotspoturi gratuite publice Wi-Fi în orașe și comune din întreaga UE: în locuri publice, primării, parcuri, biblioteci și alte spații publice.
La 29 mai, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeana au ajuns la un acord politic privind inițiativa WiFi4EU și finanțarea acesteia. Cele trei instituții vor colabora pentru a asigura finanțarea construcției de puncte de acces fără fir în 6000-8000 de orașe și municipalități din întreaga Uniune Europeană cu 120 milioane EUR până în 2020.
Cine sunt beneficiarii programului WiFi4EU?
Fondurile WiFi4EU sunt alocate într-un mod echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât locuitorii orașelor și municipalităților din UE să poată beneficia de accesul la Internet eficient. Până în 2020, aproximativ 6000-8000 de orașe și municipalități vor primi fonduri din programul WiFi4EU.
Cine este eligibil ca solicitant?
Programul WiFi4EU poate fi utilizat de autoritățile publice, municipalități, biblioteci publice, spitale etc.
Fiecare stat membru va avea un anumit număr de vouchere. Detaliile nu au fost încă stabilite - acestea sunt încă dezbatute împreună cu statele membre.
Decizia cu privire la hotspoturile WiFi4EU care vor fi create, în care locurile publice, sunt apoi responsabilitatea solicitanților (adică a autorităților locale). Acestea includ, de exemplu, stațiile de cale ferată, parcurile, bibliotecile și alte spații publice.
Poate include și rețele publice existente, la care administrațiile municipale își pot conecta hotspoturile WiFi4EU dacă doresc acest lucru. Ca urmare, rețelele publice existente primesc, de asemenea, un sistem uniform de autentificare pentru utilizatorii finali care pot accesa Internetul oriunde în Europa după conectarea la același hotspot sau la orice alt hotspot WiFi4EU.
Când va fi publicat primul apel?
Odată ce noile norme intră în vigoare (după sezonul de vară), Comisia poate finaliza măsurile administrative necesare: schimbarea programului de lucru al „Conectarea Europei“, care constituie baza pentru finanțarea inițiativei, publicarea site-ului de a aplica pentru etc.
Primul apel ar putea începe apoi la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2018.
Există reguli specifice pentru proiecte?
Un organism public care solicită finanțare în cadrul inițiativei ar trebui să propună locuri în care nu există oferte similare gratuite de Wi-Fi sau WLAN.
Solicitanții trebuie să se angajeze să ofere cetățenilor și vizitatorilor lor acces gratuit la Wi-Fi de înaltă calitate timp de cel puțin 3 ani.
Cerere pentru fonduri WiFi4EU
Va exista o platformă specială online pentru solicitanți. Selectarea proiectelor se va face în ordinea solicitării, ținând cont de faptul că programul va aduce beneficii tuturor statelor membre.
Ce anume va finanța UE?
UE va finanța costurile echipamentelor și ale instalațiilor pentru hotspoturile Wi-Fi (puncte de acces la Internet). Solicitantul (de exemplu, municipalitatea sau alt organism public) își asumă costurile legate de conexiunea la internet și costurile de întreținere.
Cati bani sunt disponibili pentru WiFi4EU?
Un total de 120 de milioane de euro, așa cum a propus anul trecut Comisia Europeană. Această sumă a fost aprobată de cele trei instituții ale UE, sub rezerva încheierii negocierilor privind cadrul financiar multianual și procedura bugetară.
De unde vor proveni aceste fonduri?
Fondurile provin din Facilitatea "Conectarea Europei" (CEF Telecommunications).
În cadrul revizuirii cadrului financiar multianual, se așteaptă ca inițiativa WiFi4EU să fie amplificată cu o sumă suplimentară de 25-50 de milioane EUR din afara MCE.
Cum sunt implicați operatorii de rețea?
Fiecare solicitant (de exemplu municipalitatea sau orice alt organism public) va obliga o companie de telecomunicații la alegerea sa, să instaleze și să exploateze accesul Wi-Fi pe o perioadă de cel puțin 3 ani.
Care sunt pașii următori?
Parlamentul European și Consiliul vor adopta oficial noua legislație cât mai curând posibil, astfel încât acestea să fie publicate în Monitorul Oficial după vară și să intre în vigoare. Aceasta este condiția prealabilă pentru luarea deciziei de finanțare și publicarea primei cereri de propuneri.